?

Log in

Previous Entry | Next Entry

Speltos miltų duona

 


Speltos miltus naudoju senokai, bet dažniausiai maišydavau su įprastais kvietiniais. Kažkodėl įsivaizdavau, kad vien iš speltos miltų duoną kepti sudėtinga. Cha! Eilinį sykį klydau. Pasirodo, tai visiškai paprasta.

Šitas receptas pats paprasčiausias, bazinis. Su juo galima įvairiai improvizuoti: pridėti salyklo ar mėgstamų grūdų. Dar vienas jo privalumas - jokio cukraus ir riebalų, taigi tinka ir negriežtoms dietoms arba sveikai mitybai.

Ir dar šiandien savo VIRTUVĖS KINO SALĖJE noriu papasakoti apie du filmus. Abu filmai apie mažuosius šeimos narius (nemėgstu žodžio augintinis, nes augintiniai auga vazone arba darže, o namie su mumis gyvena lygiateisiai šeimos nariai).

Pirmasis filmas "Benamis katinas vardu Bobas" ("A Street Cat Named BOB" 2016)



Žinoma, šitas filmas labiau užkabins kačių mylėtojus, bet ir man, šunininkei, jis labai patiko. Ypač įdomu tai, kad filmas sukurtas pagal realius faktus, o katiną Bobą vaidina tikrasis šios istorijos herojus Bobas! Geras, a ne? :) Nuostabu, kaip paprastas ryžas katinas gali pakeisti žmogaus gyvenimą, padėti pakilti iš dugno. Po filmo peržiūros suradau daug informacijos apie katiną Bobą ir jo šeimininką. Jie turi savo profilius įvairiuose socialiniuose tinkluose ir kasdien dalinasi vaizdais iš savo dabartinio gyvenimo.
Tiesą sakant, viso filmo metu laukiau, kad katinas prabils žmogaus balsu. Neprabilo. Bet nedaug trūko :)

Antras filmas "Šuns tikslas" ("A Dog's Purpose" 2017)



O šitas jau aišku šunininkams. Nors ne tik. Prisipažinsiu, beveik visą filmą nuoširdžiai prablioviau. Tikrai nesu žliumbikė, bet kai filmo metu šalia ramiai miega mylimas šuo... Toks pat ryžas kaip filme... Ir maniškiam kurčiam senukui jau penkiolikti metai... Ir žinau, kad bet kuris pavasaris jam gali būti paskutinis... Na va, ir vėl akys pilnos ašarų...

Žodžiu, būtinai žiūrėkit. Ir vaikams parodykit. O aš dabar einu Lakį paniurkysiu ir eilinį sykį pasakysiu kaip jį myliu. Jis negirdi, bet viską puikiai supranta ir jaučia tą patį. Aš žinau.

SPELTOS MILTŲ DUONA

Raugeliui:
250 g speltos miltų
250 g šilto vandens
5 g sausų mielių

Tešlai:
visas raugelis
250 g speltos miltų
5 g sausų mielių
10 g druskos
75 g šilto vandens


 - Sumaišyti visas raugelio sudėtines dalis iki vientisos masės, sandariai uždengti maistine plėvele ir palikti nakčiai šaldytuve arba kambario temperatūroje 3-5 val. (Aš dėjau nakčiai į šaldytuvą.)

 - Sujungti raugelį su likusiais produktais. Tešlą minkyti, kol nelips prie rankų. Suformuoti rutulį ir įdėti į miltais pabarstytą dubenį, uždengti ir palikti šiltoje vietoje pakilti 1 val.

 - Išversti tešlą ant miltais pabarstyto stalo, padalinti į 2 dalis. Uždengti rankšluosčiu ir palikti 15 min. pailsėti.

 - Kepimo formas patepti sviestu ir apibarstyti manų kruopomis. Taip pat manais apibarstyti suformuotus kepalėlius. Įdėti juos į kepimo formas, vėl uždengti rankšluosčiu ir palikti dar 1 val. Per tą laiką tešla turi padvigubėti. Kepalėliuose galima padaryti įpjovas arba gilias skylutes.

 - Orkaitę gerai įkaitinti iki 250°C. Orkaitės apačioje pastatyti indą su verdančiu vandeniu ir pašauti kepimo formas su paruoštais kepalėliais. Pasistengti viską atlikti kuo greičiau, kad neatauštų orkaitė. Po 3 min. kepimo, temperatūrą sumažinti iki 220°C ir kepti dar 25-30 min. Iškepusią duoną ataušinti ant grotelių.

SKANAUS! IR DAŽNIAU BENDRAUKITE SU JŪSŲ ŠEIMOS MAŽAISIAIS NARIAIS - TAI LABAI NAUDINGA ABIEMS PUSĖMS :)

 

Posts from This Journal by “duona” Tag

  • Moliūgo ir sūrio keksas

    Šiandien eilinį sykį pagavau save besikalbant su Lakiu. Rodos, kas čia keisto? Praktiškai nieko, tik: a) Lakis yra šuo;…

  • Bandelės su grūdais

    Ir kaip jums tas "šaltasis savaitgalis"? Visi sveiki, gyvi? Nebadavot? Taip susiklostė likimas, kad patį šalčiausią…

  • Paplotėliai su buroklapiais

    Jeigu ir pas jus šaldytuve guli didžiausios palmės, t.y. jauni burokėliai su vešliais lapais, kepkite šituos paplotėlius.…

Comments

( 4 comments — Leave a comment )
magdacook
May. 4th, 2017 06:35 pm (UTC)
it looks so delicious!
dailona
May. 5th, 2017 04:51 am (UTC)
Thanks!
(Anonymous)
May. 6th, 2017 01:59 pm (UTC)
Labai skaniai atrodo... O gal antrąjį darbą galėtų atlikti duonkepė?
dailona
May. 6th, 2017 08:06 pm (UTC)
Tiesą sakant, ir man tokia mintis buvo kilusi. Bet vistik nusprendžiau nerizikuoti ir kepti orkaitėje, nes kepimo pradžioje reikalinga labai didelė temperatūra ir garai. Bent jau mano duonkepė tokių galimybių neturi. Bijau, kad duonkepėje duonelė taip gražiai neiškiltų. Nors, eksperimentuoti visada galima! :)
P.s. jei kartais pabandysit duonkepėje šitą receptą, būčiau dėkinga, jei parašytumėte, kaip sekėsi.
( 4 comments — Leave a comment )