?

Log in

No account? Create an account

Previous Entry | Next Entry

Bandelės "Trys kapeikos"








I etapas
Raugas:
1 a.š. sausų mielių
500g kvietinių miltų
350g vandens
2 a.š. druskos
Viską sumaišyti ir gerai išminkyti. Tešla gaunasi šiek tiek lipni. Uždengti plėvele ir palikti 6 val. kambario temp., kol pakils dvigubai. Turi gautis labai puri, pilna oro burbuliukų tešla.

II etapas
900g raugo (visa jau pakilusi tešla)
1 a.š. sausų mielių
250 g kvietinių miltų
50 g vandens
50 g minkšto sviesto
1,5 a.š. druskos

Vandenyje ištirpinti mieles, sudėti po gabalėlį pakilusią tešlą/raugą ir išmaišyti iki vientisos masės. Pridėti minkštą sviestą, druską ir likusius miltus, vėl gerai išmaišyti. Perdėti gautą tešlą ant stalo (paviršiaus miltais barstyti nereikia - tešla nelimpa) ir minkyti 2-3 min.: sulenkti perpus ir iš visų jėgų prispausti, vėl kartoti. Tada prasideda pagrindinis minkymas, kuriam reikia daug jėgų :)  T.y. sudėti tešlą pusiau, kočėlu gerai padaužytį (tešlą :) ), iškočioti. Vėl - sudėti pusiau - padaužyti - iškočioti - sudėti... ir t.t. kokių 15 min., kol tešla tampa labai minkšta ir elastinga. Tokia "egzekucija" reikalinga tam, kad išmušti orą iš tešlos ir iškepęs batonas būtų ne su didelėm skylėm, o smulkiai porėtas. Beje, su "daužymais" puikiai susitvarko vyriškiai (sūnus vos stalo nesulaužė bedaužydamas... )
Susukam išvargintą tešlą į kamuoliuką, uždengiam plėvele ir duodam pailsėti 1,5 val. Tada jau formavimas - dalinam tešlą (jei norit įprasto dydžio batono - į 3 dalis, jei nedidukų batoniukų (kaip nuotraukoj) - į 4, o jei norit tikrų bandelių "3 kapeikos" - į 10 dalių). Suformuojam, dedam ant kepimo popieriumi išklotos skardos, vėl uždengiam plėvele ir paskutinį kartą kildinam apie 1 val.
Tuo metu įkaitinti orkaitę iki 250C. Jei suformuojamos ne bandeles, o batonai, padaryti įpjovas (pjauti reikia stengtis vertikaliai žemyn, ne kampu). Orkaitėje pastatyti indą su verdančiu vandeniu. Batonus 5 min. kepti 250C, vėliau sumažinti temperatūrą iki 225C. Viso kepti apie 20-30 min, priklausomai nuo suformuotų bandelių dydžio.

Valgyti su uogiene, užsigeriant pienu ir prisimenant vaikystę. Skanaus!

Posts from This Journal by “nesaldūs kepiniai” Tag

  • Bandelės be miltų (be glitimo, be cukraus, be mielių)

    Duona be glitimo, kepiniai be cukraus, cepelinai be mėsos... Net nežinau kas dar ateityje mūsų laukia "be". Juokingiausia, kad visi…

  • Sodos duona su graikiniais riešutais

    Aš labai mėgstu duoną. Mėgstu duoną kepti, mėgstu fotografuoti, mėgstu valgyti. Todėl norėjau, kad pirmas 2019 metų įrašas būtų…

  • Moliūgo užkepėlės

    Reikia sunaudoti gabalą moliūgo ir nesinori ilgai terliotis? Štai prašau - puikus moliūgo užkepėlių receptas. Paprastumą…

  • Plėšomos bandelės

    Plėšomos bandelės - būtinas mūsų šeimos pirkinys, užsukus į RIMI. Ir kiekvieną kartą valgydama tas bandeles galvodavau, kad…

  • Speltos miltų duona

    Speltos miltus naudoju senokai, bet dažniausiai maišydavau su įprastais kvietiniais. Kažkodėl įsivaizdavau, kad vien iš speltos…

  • Moliūgo ir sūrio keksas

    Šiandien eilinį sykį pagavau save besikalbant su Lakiu. Rodos, kas čia keisto? Praktiškai nieko, tik: a) Lakis yra šuo;…

  • Bandelės su grūdais

    Ir kaip jums tas "šaltasis savaitgalis"? Visi sveiki, gyvi? Nebadavot? Taip susiklostė likimas, kad patį šalčiausią…

  • Paplotėliai su buroklapiais

    Jeigu ir pas jus šaldytuve guli didžiausios palmės, t.y. jauni burokėliai su vešliais lapais, kepkite šituos paplotėlius.…

  • Duona su jogurtu duonkepėje

    Kai turi gerus pagalbininkus, tai ir darbas sekasi. Duoną iškepti padėjo mano ištikimoji duonkepė, o fotografuojant turėjau dvi…