?

Log in

No account? Create an account

Previous Entry | Next Entry

Karamelinis obuolių pyragas

Obuoliu pyragas 1 Obuoliu pyragas 2

     Šį rudenį man labai pasisekė: atradau du nerealius obuolių pyragų receptus! Pirmasis (jau rodžiau ČIA), su pistacijomis, iš serijos "sumakaluok ir kepk", antrasis - mielinis pyragas su karameline glazūra. Dabar reikėtų parašyti porą sakinių, koks skanus ir nuostabus tas antrasis pyragas, bet galvoj visai tuščia, todėl tiesiog patikėkit, pabandykit išsikept ir patys viską suprasit.


KARAMELINIS OBUOLIŲ PYRAGAS
 
Tešlai:
650 g kvietinių miltų
50 g cukraus + vanilinio cukraus
0,5 a.š. druskos
2 a.š. sausų mielių
4 v.š. ištirpinto sviesto
120 ml pieno
100 ml vandens
2 kiaušiniai

Įdarui:
150 g rudojo cukraus
2 a.š. cinamono
žiupsnelis druskos
3 v.š. (~40 g) ištirpinto sviesto
3 - 4 obuoliai

Glazūrai:
60 g rudojo cukraus
2 v.š. sviesto
2 v.š. pieno

     1. Paruošti tešlą: šiltame vandenyje su trupučiu cukraus ištirpinti sausas mieles, palikti kol suputos. Pieną su sviestu pašildyti, kol ištirps sviestas. Atskirame inde sumaišyti miltus, druską, cukrų, įmušti kiaušinius, supilti aktyvuotas mieles. Pradėti minkyti. Po truputį įmaišyti pieno ir sviesto mišinį. Užminkyti minkštą tešlą ir palikti 90 min. pakilti. Man tešlą paruošė duonkepė - ačiū, brangioji!
     2. Kol kyla tešla išvirti kopūstienę, paruošti įdarą: viename inde sumaišyti cinamoną, cukrų ir druską; kitame inde ištirpdyti sviestą; trečiame - gabalėliais supjaustyti nuluptus ir išsėklintus obuolius.
     3. Pakilusią tešlą lengvai perminkyti ir ant miltais pabarstyto stalo iškočioti stačiakampį lakštą (kuo ploniau, tuo geriau, bet be fanatizmo). Lakštą sutepti ištirpintu sviestu ir apibarstyti cinamono ir cukraus mišiniu. Tada supjaustyti juostomis. Juostų plotis - daugmaž kepimo formos aukštis.

DSC_2275

     4. Vieną juostą apdėlioti obuolių gabalėliais, uždengti kita juosta. Tada vėl obuoliai, vėl uždengti tešlos juosta, obuoliai, tešla, obuoliai, tešla... Likusius obuolius greitai suvalgyti.

DSC_2277

     5. Juostų bokštą perpjauti į 4-6 dalis, vertikaliai sudėti į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi. Formų tobulumo siekti nebūtina, kuo netvarkingiau sudėta, tuo gražiau iškepa :) Man viskas netilpo į kepimo formą, todėl dar sudėjau į dideles silikonines keksų formas:

DSC_2278 DSC_2280

     6. Uždengti rankšluosčiu ir dar pakildinti 40 min. Kepti 180°C įkaitintoje orkaitėje 40-45 min. Kepimo pradžioje geriau jungti tik kaitinimą iš apačios, jei reikės, vėliau galima įjungti ir kaitinimą iš viršaus. Iškepusį ataušinti ant grotelių.
     7. Kol pyragas aušta, išvirti glazūrą: rundeliukyje mažame indelyje ant silpnos ugnies sumaišyti pieną, sviestą ir cukrų, užvirinti ir pavirti apie minutę. Gauta karamele gausiai aplaistyti pyragą.
     8. Rankomis laužti cinamonu ir obuoliais kvepiančias karamelines riekeles, valgyti ir sakyti "mmmmm" :)
  Skanaus!


Obuoliu pyragas 4 Obuoliu pyragas 3 Obuoliu pyragas 5 Obuoliu pyragas 6

Comments

( 22 comments — Leave a comment )
nina_chka
Oct. 23rd, 2012 09:40 am (UTC)
Чудо! Рецепт забрала буду пробовать.
dailona
Oct. 23rd, 2012 07:11 pm (UTC)
И очень вкусное чудо)) Надеюсь понравится.
(Anonymous)
Oct. 26th, 2012 05:05 am (UTC)
Vaizdas suviliojo pabandyti issikepti :) deja nelabai pavyko... Tesla gavosi kieta, o kepant nepakilo :( Ar tikrai tiek daug miltu reikia? Tikriausiai teks pirkti duonkepe, kuri tesla teisinga uzminko :)
dailona
Oct. 26th, 2012 07:25 am (UTC)
Jei tešla kieta, duonkepė nepadės :) Ruošiant mielinę tešlą reikia koreguoti miltų/skysčių santykį, kad tešla gautųsi minkšta. Dažniausiai taip būna dėl skirtingo miltų drėkingumo. Aš net ruošdama tešlą duonkepėje visada žvilgteliu porą kart kas gaunasi ir pakoreguoju: pridedu arba skysčių, arba miltų, kad gautųsi minkšta elastinga tešla.
Matyt, pas jus miltai sausesni nei mano, ir sugėrė daugiau skysčių. O mielės gerai suveikė? Tešla kildinant pakilo? Pabandykit dar kartą su didesniu skysčių, arba mažesniu miltų kiekiu, kad gautųsi minkšta tešla. Nes pyragas tikrai vertas dėmesio :)

Edited at 2012-10-26 07:26 am (UTC)
(Anonymous)
Oct. 26th, 2012 01:15 pm (UTC)
Būtinai pabandysiu dar kartą, nes vaizdas nuotraukose, net ir po vakarykštės nesėkmės, labai labai vilioja :)
dailona
Oct. 26th, 2012 02:39 pm (UTC)
Labai tikiuosi, kad gausis skaniai :) Pabandykit pradžioj imti 500 g miltų ir po to pagal poreikį pridėti likusius. Nes papildomai mitus dėti lengviau, nei skysčius. Sėkmės!
(Anonymous)
Oct. 29th, 2012 09:08 am (UTC)
patiko!
Aciu uz receptuka! Labai patiko man ir seimynai :) tik tesla ruosiau is malsenos bandeliu misinio, taip dar greiciau buvo :)
dailona
Oct. 29th, 2012 11:38 am (UTC)
Re: patiko!
Labai smagu! Toks gintarinis gėris negali nepatikti :)
skaniosmintys.wordpress.com
Nov. 4th, 2012 12:57 pm (UTC)
Atrodo tobulai :) būtinai išbandysiu.
dailona
Nov. 4th, 2012 04:16 pm (UTC)
Ačiū! Skonis nenusileidžia išvaizdai :)
(Anonymous)
Nov. 7th, 2012 09:29 pm (UTC)
Kepem, gavosi daug ir labai skanus. Aciu uz recepta. :)
Justina
dailona
Nov. 8th, 2012 07:14 am (UTC)
Ir Jums ačiū už atsiliepimą :) Labai džiaugiuosi, kad pyragas patiko!
Veronika Volkovaite
Nov. 10th, 2012 12:19 pm (UTC)
taip negalima Ilona tokiais skanumynais musu gundyti :D
dailona
Nov. 10th, 2012 08:34 pm (UTC)
Galima galima :)
O pati feisbuke vakarais kokias grožybes dedi, a? Man po to visą naktį koldūnai sapnuojasi :D
Renata Starkienė
Nov. 26th, 2012 01:22 pm (UTC)
Ačiū!
Ilona, labai man šitas pyragas patiko. ir ne tik man, bet ir visai likusiai šeimynai. ne kartą kartosiu (kai netingėsiu). man išėjo 2 Dr.Oitker aukštokos pailgos formelės. Vieną prarijom iškart vakar, o kito liko šiandien pora gabalėlių :)/
dailona
Nov. 26th, 2012 02:55 pm (UTC)
Re: Ačiū!
Renata, kaip smagu, kad patiko! Pas mus jis irgi dingsta per vakarą :)
(Anonymous)
Nov. 28th, 2012 02:21 pm (UTC)
:)
Tešla užminkyta, bandysiu kepti :), kažkaip nelabai man sekasi su mieliniais kepiniais, tačiau šiam negalėjau nesuteikti progos <3, nuostabiai atrodo...
dailona
Nov. 28th, 2012 08:36 pm (UTC)
Re: :)
Nebijokit, su mieline tešla susidraugauti labai paprasta! :)
Inga Ka
Nov. 28th, 2012 06:47 pm (UTC)
:)
Oi, koks fantastiškas gavos šitas pyragas, skanesnio nesu kepusi...tikrai kad išsikepiau ir viską supratau :D
Ačiū už receptą :)
dailona
Nov. 28th, 2012 07:38 pm (UTC)
Re: :)
Ir jums ačiū už atsiliepimą :) Labai labai džiaugiuosi, kad patiko!
(Anonymous)
Dec. 21st, 2012 11:30 pm (UTC)
o sakykite, kokioje formoje kepti - pailgoje keksineje ar staciakampio formos?
aciu :)
dailona
Dec. 22nd, 2012 05:56 pm (UTC)
Geriau pailgoje keksinėje. Sėkmės kepant pyragą :)
( 22 comments — Leave a comment )