Dailona (dailona) wrote,
Dailona
dailona

Keksas su sezamais

arba REKORDAI IR MATAVIMO VIENETAI

DSC_3273

Pirma apie rekordus. Standartinio dydžio nemažas keksas, 4 valgytojai, 30 min. Argi ne rekordas?! O aš tylomis savanaudiškai tikėjausi, kad šitas pyragas namiškiams nelabai patiks ir galėsiu juo mėgautis kokias 2 dienas...

Dabar apie keksą. Labai neįprastas, ryškus skonis, kažkuo primenantis chalvą. Kuo labiau pyragas aušo, tuo skonis ryškėjo. Koks jis būtų visai ataušęs nežinau, nes suvalgėm dar šiltą. Šį savaitgalį kepsiu dar kartą ir bandysiu paslėpti geriau.

Ir apie matavimo vienetus. Labai nemėgstu, kai receptų ingredientai matuojami puodeliais. Kokių tik tų puodelių nėra: ir 200ml, ir 220, ir 240ml. Be to,  į tuos pačius 200 ml galima "pritrombuoti" labai skirtingą kiekį miltų. Todėl susidūrusi su visokiais "cup", pirma viską perskaičiuoju gramais ir mililitrais. Taigi, ir šįkart "gamybos" pradžia buvo tokia:

DSC_3252

KEKSAS SU SEZAMAIS

170 g miltų
1/2 a.š. sodos
1/4 a.š. kepimo miltelių
1/4 a.š. druskos
2 kiaušiniai
2,5 a.š. skrudintų sezamų aliejaus
1 a.š. vanilės esencijos
110 g minkšto sviesto
200 g rudojo cukraus
120 ml kefyro
50 g juodųjų sezamų

 - Juoduosius sezamus šiek tiek paskrudinti ant nedidelės ugnies, sausoje keptuvėje.
 - Sumaišyti ir kartu persijoti miltus, sodą, kepimo miltelius ir druską.
 - Kiaušinius, sezamų aliejų ir vanilės esenciją lengvai išplakti šakute.
 - Minkštą sviestą ir cukrų mikseriu išplakti iki purumo.
 - Į sviestą supilti kiaušinių masę ir vėl išplakti.
 - Tada sudėti trečdalį miltų, pusę kefyro, vėl trečdalį miltų, likusį kefyrą, miltus ir pabaigoj sezamų sėklas, kiekvieną kartą masę lengvai permaišant.
 - Orkaitę įkaitinti iki 180°C. Kepimo formą ištepti aliejumi. Apie kepimo formą: sekantį kartą kepsiu ne keksinėje formoje, o apvalioje 23 cm formoje, nes tešla gavosi pakankamai skysta ir kepti reikėjo beveik dvigubai ilgesnį laiką. Plonesniu sluoksniu supiltas pyragas iškeps greičiau.

DSC_3254

 - Paruoštą tešlą išpilti į kepimo formą, kepti 35-40 min., ataušinti ant grotelių.

DSC_3263

Skanaus ir sėkmės siekiant naujų rekordų!
Tags: receptas, saldūs kepiniai
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    default userpic

    Your reply will be screened

    Your IP address will be recorded 

    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 2 comments