Dailona (dailona) wrote,
Dailona
dailona

Sveikuoliškas avižinis keksas

avizinis keksas 2

Labai skanus, sveikuoliškas, dietinis KEKSAS. Ar tai įmanoma? Žinoma įmanoma ir visai nesudėtinga!

Taip taip, žinau, skamba kaip tos isteriškos, beprotiškos, kvailos reklamos iš TopShopo. Bet šitas keksas tikrai sveikuoliškas ir dietinis, nes jame nėra riebalų ir labai mažai miltų. Užtat daug naudingų dalykų: avižos, sėlenos (ypač geras dalykas), linų sėmenys, migdolai, medus. Galima pridėti įvairių džiovintų vaisių - razinų, spanguolių, slyvų.

Kepiau jau ne kartą ir kepsiu tikrai dažnai. Pastebėjau vieną dalyką - priklausomai nuo to, kiek paskrudinamos avižos/sėklos, labai kinta skonis. Kelis sykius paskrudinau smarkiau ir keksas gavosi žymiai tamsesnis, ryškiai riešutinio skonio. Nuotraukoje keksas su mažiau skrudintomis sėklomis, švelnesnio skonio. Skanu abiem atvejais, bet kitąkart vėl avižų/sėklų mišinį pakepsiu labiau - man taip skaniau.

SVEIKUOLIŠKAS AVIŽINIS KEKSAS

100g greito paruošimo avižinių dribsnių
40-50g linų sėmenų
40g sėlenų (avižinių, kvietinių arba ruginių)
120g kvietinių miltų
70g cukraus
2 a.š. kepimo miltelių
1/2 a.š. druskos
300g jogurto (tinka bet koks, aš dažniausiai naudoju liesą geriamą jogurtą)
100g medaus
1 didelis kiaušinis
40-50g migdolų drožlių
paskaninimui (nebūtinai): vanilinis cukrus, razinos, džiovinti vaisiai

 - Sumaišyti avižinius dribsnius, linų sėmenis, sėlenas ir migdolų drožles. Gautą mišinį paskleisti ant kepimo skardos ir pakepti iki 180°C iš anksto įkaitintoje orkaitėje 7-9 min. Paruoštas skrudinimui mišinys atrodo taip:

sveikuoliskas keksas 1
(Kaip minėjau, kuo labiau apskrunda šitas mišinys, tuo ryškesnio skonio bus keksas. Tik reikėtų atidžiai stebėti, nes dribsniai ir sėklytės gali labai greitai sudegti.) Apskrudusias sėklas išimti, palaukti kol šiek tiek praauš ir sumalti blenderiu. Tuomet sumaišyti su persijotais miltais, kepimo milteliais, druska ir cukrumi.
 - Atskirame inde suplakti jogurtą, medų ir kiaušinį.
 - Sausą mišinį sumaišyti su jogurto plakiniu, sudėti džiovintus vaisius, gerai išmaišyti.
 - Gautą masę sukrėsti į kepimo popieriumi išklotą kekso kepimo formą. Jei kepimo forma silikoninė - kepimo popieriaus nereikia.
 - Kepti iki 180°C iš anksto įkaitintoje orkaitėje 1-1,2 val. Iškepusį keksą ataušinti ant grotelių.

Skanaus!


avizinis keksas 3 Lakis Lakis

P.S. Lakis prie kekso atsirado neatsitiktinai. Pirma - jis taip įdėmiai stebėjo visą kekso fotosesiją, kad tiesiog negalėjau nepasukti fotiko ir jo nenufotografuoti. Antra - ta pačia proga pasigirsim nauja 2013 rudens sezono šukuosena. Na ir spalviškai jis čia labai dera :)
Tags: avižiniai dribsniai, dietinis receptas, lakis, plepu-plepu, receptas, saldūs kepiniai, šunys
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    default userpic

    Your reply will be screened

    Your IP address will be recorded 

    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 6 comments