?

Log in

No account? Create an account

Previous Entry | Next Entry

Kvietinė ruginė duona

arba APIE LIGAS IR EKSPERIMENTUS

DSC_1009alogo   DSC_1015alogo

Kaip ilgai išgyventumėt neidami į maisto prekių parduotuvę? (Su sąlyga, kad iš anksto neprisiruošėt atsargų.) 3 dienas? 5 dienas? Ilgiau?

Mes savaitę laisvai. Antrą, manau irgi ištvertumėm, bet kava būtų be pieno ir Lakis liktų be tradicinių 3 krabų lazdelių pusryčiams.

Iš kur žinau? Ogi atlikom eksperimentą. Tiesa, ne savo valia: visus paeiliui aplankė gripas. Ir dar koks! Nueiti į artimiausią parduotuvę nebuvo nei jėgų, nei noro. Užtat šaldytuve dabar maloniai erdvu, ne tokie prigrūsti tapo šaldiklio stalčiai (iki erdvės jiems dar toli :)).

Tiesa sakant, ir valgyt nelabai norėjosi... Sveikesni susitepdavo kokį sumuštinį ir tiek. Taigi duona baigėsi pirmiausia. Su bulkom - batonais be problemų - kartą per dieną sumetu reikalingus produktus į duonkepę ir baigtas darbas.

Juoda duona taip pat baigėsi, reikėjo išsikepti. Pirmoji buvo ŠTAI ŠITA - nes labai paprasta, jokių minkymų. Po kelių dienų pasijaučiau geriau ir nutariau išsikepti ką nors naujo. Sugalvojau šitas mielas duoneles. Skanios, minkštos, tiko ir prie sriubos, ir sumuštiniui. O svarbiausia, patiko Ugnei! Anksčiau ji rinkdavosi tik kvietines bulkas - batonus, kas mane šiek tiek ...emmm... liūdindavo.

Bet dabar viskas gerai - atradom skanią tamsią duonytę ir ją kepsim dažniau! O į parduotuvę ir toliau stengsimės vaikščioti rečiau :)

KVIETINĖ RUGINĖ DUONA

260 g kvietinių miltų
160 g ruginių miltų
2 a.š. sausų mielių
1 v.š. miežinio salyklo
1 v.š. cukraus
1,5 a.š. druskos
280 ml šilto vandens

 - Sumaišyti ir persijoti abiejų rūšių miltus ir sausas mieles. Suberti druską ir cukrų.
 - Miežinį salyklą išmaišyti vandenyje, dalimis supilti į miltus, užminkyti tešlą.
 - Tešlą minkyti 7-10 min, kol taps minkšta ir glotni.
 - Dubenį ištepti aliejumi, įdėti tešlo pagranduką, uždengti ir palikti šiltoje vietoje, kol padvigubės.

collage1logo

 - Pakilusią tešlą lengvai perminkyti, suformuoti kepalėlius (vieną didelį ar kelis mažesnius - pagal turimas kepimo formas).
  Beje, mano mėgstamiausia duonos kepimo forma - tiesiog medinis lankas, be dugno, gerai matosi pirmoje ir antroje nuotraukose :)
 - Formas iškloti kepimo popieriumi, sudėti paruoštus kepaliukus, uždengti ir pakildinti dar 40 min.

collage2logo

 - Prieš kepant aptepti kepalėlius šiltu pienu arba vandeniu, galima apibarstyti sėklomis (aš barsčiau burnočio dribsniais).
 - Kepti iki 190°C iš anksto įkaitintoje orkaitėje 25-30 min., jei kepalėliai nedideli užteks apie 20 min. Iškepusią duonelę išimti iš kepimo formos ir ataušinti ant grotelių.

SKANAUS! BŪKITE SVEIKI IR NESIRKITE!

DSC_1028alogo

DSC_1025alogo
Счетчик посещений Counter.CO.KZ

Posts from This Journal by “duona” Tag

  • Bandelės be miltų (be glitimo, be cukraus, be mielių)

    Duona be glitimo, kepiniai be cukraus, cepelinai be mėsos... Net nežinau kas dar ateityje mūsų laukia "be". Juokingiausia, kad visi…

  • Sodos duona su graikiniais riešutais

    Aš labai mėgstu duoną. Mėgstu duoną kepti, mėgstu fotografuoti, mėgstu valgyti. Todėl norėjau, kad pirmas 2019 metų įrašas būtų…

  • Plėšomos bandelės

    Plėšomos bandelės - būtinas mūsų šeimos pirkinys, užsukus į RIMI. Ir kiekvieną kartą valgydama tas bandeles galvodavau, kad…

  • Speltos miltų duona

    Speltos miltus naudoju senokai, bet dažniausiai maišydavau su įprastais kvietiniais. Kažkodėl įsivaizdavau, kad vien iš speltos…

  • Moliūgo ir sūrio keksas

    Šiandien eilinį sykį pagavau save besikalbant su Lakiu. Rodos, kas čia keisto? Praktiškai nieko, tik: a) Lakis yra šuo;…

  • Bandelės su grūdais

    Ir kaip jums tas "šaltasis savaitgalis"? Visi sveiki, gyvi? Nebadavot? Taip susiklostė likimas, kad patį šalčiausią…

  • Paplotėliai su buroklapiais

    Jeigu ir pas jus šaldytuve guli didžiausios palmės, t.y. jauni burokėliai su vešliais lapais, kepkite šituos paplotėlius.…

  • Duona su jogurtu duonkepėje

    Kai turi gerus pagalbininkus, tai ir darbas sekasi. Duoną iškepti padėjo mano ištikimoji duonkepė, o fotografuojant turėjau dvi…

  • Greitos varškės bandelės

    Labai greitos ir skanos bandelės. Jas iškepti ilgai neužtrunka, todėl tokiomis gražuolėmis galima nustebinti šeimą per savaitgalio…

Comments

( 7 comments — Leave a comment )
tosca_selyonaya
Feb. 28th, 2015 04:25 pm (UTC)
Илона, какая красота ! )) там же ржаная мука присутствует, верно ?
dailona
Feb. 28th, 2015 04:59 pm (UTC)
Спасибо))) Захотелось не просто хлеба, а маленьких уютных буханочек)) Да, там 160 г ржанной и 260 г пшеничной муки. А цвет такой от жидкого ячменного солода (одна ложка).
tosca_selyonaya
Feb. 28th, 2015 05:45 pm (UTC)
Очень даже вкусно на вид ! И фотографии у теб отличные. А я все по-старинке, на мобильник))
Да, про солод я поняла. У нс, к сожалению, не найти. Хочу попробовать как-нибудь заменить напитком солодовым, но вот вопрос - даст ли это что-то?
Но буханочки у тебя просто прелесть! ( а я сегодня пекла капустные булочки с манкой и кукурузной мукой )
dailona
Feb. 28th, 2015 09:05 pm (UTC)
Мне кажется, что подойдет и солодовый напиток. Если ето не концентрат, его нужно больше, тогда воды поменьше.

Капустные булочки с манкой -ммм звучит заманчиво! Но у тебя в жж невидно)))
tosca_selyonaya
Feb. 28th, 2015 09:21 pm (UTC)
Я сейчас загружу, но фото хорошее не обещаю)) Мало того,снимать не умею, так еще и на телефон, камеры временно нет. Но вкусно)) у меня сегодня 2 противня, примерно штук 14 ушли на УРА . Семья на завтра снова заказала.
А солодовый концентрат я, кажется, на ибее нашла. У тебя же концентрат ?
dailona
Feb. 28th, 2015 09:47 pm (UTC)
Для булок главное - вкусно! С нетерпением жду))
Про солод: да, ето концентрат. Иногда пользую один, иногда вместе с ржаным - хлеб выходит интенсивно черный. Но особенно етот концентрат идет летом, из его получется хороший квас! Очень просто и быстро, у мужа уже рука набита))) Летом надо будет снять и выложит етот квас)
tosca_selyonaya
Mar. 1st, 2015 01:48 pm (UTC)
Ух ты ! про квас даже не думала. А ведь дело летом, очень даже ))
картинку булок загрузила, а пост пока не пишется. Что-то ЖЖ глючит, курсор передвигается, а букв не вижу.. пришлось написать в другом месте и скопировать сюда. Все-равно пустое поле.
( 7 comments — Leave a comment )