Dailona (dailona) wrote,
Dailona
dailona

Juoda duona su miežiniu salyklu



Dažnai kepu duoną pagal šį receptą, nes jis labai patogus: tereikia viską sumesti į duonkepės kibirėlį ir paspausti mygtuką. Na gerai, prisipažinsiu, darbo šiek tiek daugiau. Mygtuką reikia spausti du kartus. Vieną kartą paleidžiant maišymą, kitąkart įjungiant kepimą.

Kartą jau net esu rašiusi apie šitą duoną štai ČIA. (O geras, rašiau lygiai prieš trejus metus! Siaubas, kaip bėga laikas...) Malonaus, ryškaus skonio, pjaunama teisingu peiliu netrupa, žodžiu, gera duona.

Šįkart beveik viską dariau taip pat. Tik vietoj smulkių kvietinių miltų dėjau viso grūdo. Ir dar baigėsi ruginis salyklas, todėl naudojau tik miežinį, atitinkamai padidinusi jo kiekį.

Prie šviežiai keptos duonos buvo dar vienas labai skanus dalykėlis. Vegetariškas :) Apie jį bus sekantis įrašas. Pažadu. O kol kas tik tokia baisi keista nuotrauka:



JUODA DUONA SU MIEŽINIU SALYKLU

200g ruginių miltų
200g kvietinių viso grūdo miltų (prasidėjus minkymui, dar pridėjau 15g miltų, kad susisuktų pagrandukas)
1 v.š. sauso ruginio raugo
100g grūdų mišinio FITNESS MIX
1 a.š. glitimo GLITA
1 a.š. druskos (galima ir šiek tiek daugiau)
1,5 v.š. medaus
2 v.š. miežinio salyklo (šaukštai buvo labai kupini)
2 v.š. aliejaus
2 a.š. sausų mielių
300ml šilto vandens

 - Sudėti visus produktus į duonkepės kibirėlį pagal instrukcijoje nurodytą eiliškumą (maniškiam Kenwood'ui iš pradžių eina skysti, vėliau sausi ingredientai: vanduo, miežinis salyklas, medus, aliejus, druska, grūdai, miltai, raugas, glitimas, mielės.)
  - Sudėjus paleisti vien minkymo arba pagrindinę kepimo programą. Šiaip nėra skirtumo, nes pasibaigus minkymui, duonkepę reikia išjungti visai iš tinklo. Dažnai klausia, kokį svorį nustatyti. Jeigu duonkepė su viena mentele, patikėkit, ar 800g ar 1000g didelio skirtumo nėra. Tiesiog palieku koks yra ir nesuku galvos. Jeigu kepyklėlė su dviem mentelėm, ten jau didesnis svorių skirtumas, tuomet labai paprasta paskaičiuoti - iš akies sudėti visų ingredientų svorį. Šiuo atveju gautųsi 800-900g. Bet kadangi duona su ruginiais miltais, rekomenduoju nustatyti 1000g.
 - Emmm, kuo baigėm? Aa, išjungėm duonkepę. Gerai, išjungiam ir paliekam 1,5-2 val., arba kol tešla pakils dvigubai. Tada jungiam tik kepimo programą 1 val. Kai kepimas baigiasi, nereikia skubėti traukti kibirėlio. Tegu pabūna duonkepėje dar kokį pusvalandį (tik durelių nevarstom ir šilumos neišleidžiam!).
 - Po pusvalandžio duoną išimti iš kibirėlio ir ataušinti ant grotelių. Kaip visada: norit minkštos plutos - vyniojat į rankšluostuką, norit traškios plutos - paliekat aušti be rankšluosčio.

SKANIOS DUONELĖS!

   
Счетчик посещений Counter.CO.KZ
Tags: antras dublis, duona, duonkepė, nesaldūs kepiniai, plepu-plepu, receptas, Šeimininkės atmintinė
Subscribe

Posts from This Journal “duona” Tag

  • Post a new comment

    Error

    default userpic

    Your reply will be screened

    Your IP address will be recorded 

    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 2 comments