?

Log in

No account? Create an account

Previous Entry | Next Entry

arba NIEKADA NESAKYK NIEKADA



"NIE - KA - DA!"  - sakydavau aš sau atidarydama šaldiklio stalčius. "Niekada daugiau nešaldysiu serbentų, ypač juodųjų!" - burbėdavau panosėje, kilnodama maišelius su šaldytom uogom. Nes jau baigiasi pavasaris, o uogos taip ir guli neišnaudotos. Raudonuosius serbentus dar kartais panaudoju kokiems kepiniams ar gėrimams (štai čia šitie receptai), o juodieji taip ir lieka - nelabai jų mėgstam. Žinoma, kyla logiškas klausimas: kam šaldau jei nevalgom? O ką aš žinau! Juk ne visus moteriškus poelgius galima (ir reikia) paaiškinti logiškai.

Bet dabar viskas gerai - aš atradau šį pyragą! Prisipažinsiu, pirmą kartą sunaudojau ir suvalgiau tiek daug juodųjų serbentų. Buvo laaabai skanu! Ir dar geroji naujiena - kadangi pyragą kepiau jau ne kartą, sunaudojau visas juodųjų serbentų atsargas ir laukiu nesulaukiu naujo derliaus.

Trumpai apie patį pyragą. Uogų dėjau apie 800 g (labai norėjau greičiau jas išnaudoti). Todėl buvo šiek tiek sunkumų apverčiant (daug uogų reiškia daug sulčių ir aptaškytos virtuvės sienos). Bet ir skonio daug :) Jei abejojate savo sugebėjimais arba labai bijote išsitepti, imkite 500 g ir bus gerai.
Dar viena pastaba. Tokiuose pyraguose dažniausiai naudojami migdolų miltai. Šįkart jų neturėjau ir pakeičiau moliūgų miltais. Skonis nuo to beveik nepasikeitė, tik pyragas įgavo malonų lengvai žalsvą atspalvį. Be to, turint omenyje moliūgų miltų naudingumą, pakeitimą laikau labai vykusiu.

APVERSTAS PYRAGAS SU ŠALDYTAIS SERBENTAIS

500-800g šaldytų juodųjų serbentų
390g cukraus
190g minkšto sviesto
2 a.š. citrinos žievelių
1 a.š. vanilės esencijos
3 kiaušiniai
300g kvietinių miltų (nepatingėkit, persijokit)
2 a.š. kepimo miltelių
60g migdolų miltų (kaip minėjau, naudojau moliūgų miltus)
250ml kefyro (kaip visada, naudojau raugintas pasukas)

 - Orkaitę įkaitinti iki 220°C, 22-25 cm kepimo formą iškloti kepimo popieriumi (patogiau naudoti aukštą kepimo formą nuimamais kraštais).

 - Ant dugno suberti uogas, apibarstyti 110g cukraus.

 - Sviestą ir likusį cukrų (
280g), vanilę ir citrinos žieveles plakti mikseriu 8-10 min., kol masė taps kreminės konsistencijos.

 - Po vieną sumušti kiaušinius, kiekvieną kartą gerai suplakant. Pabaigoje suberti miltus, kepimo miltelius, migdolų (arba moliūgų) miltus, supilti kefyrą, gerai išmaišyti (tešla gaunasi tirštoka, neskysta).

 - Tešlą sukrėsti į kepimo formą ant uogų, išlyginti.

 - Kepti apie valandą, vėliau pridengti paviršių folgos lakštu ir kepti dar 25 - 30 min. Patikrinti mediniu pagaliuku. (Dėl kepimo laiko - reikėtų atsižvelgti į kiekvienos orkaitės charakterį ir stebėti kepinį. Kai jau paviršius beveik apkepęs - tada ir reikėtų uždengti.)

 - Iškepusį pyragą pilnai atauštinti formoje ir tik tada atsargiai (bet greitai) apversti.

SKANAUS! Ir neužmirškite pridėti ledų - tada tai jau tikrai bus "Niekada nesakyk niekada!" :)

 
Счетчик посещений Counter.CO.KZ

Posts from This Journal by “saldūs kepiniai” Tag

Comments

( 2 comments — Leave a comment )
(Anonymous)
May. 29th, 2015 04:05 am (UTC)
juoduju serbentu pyragas
Miela Dailona,
mane sudominu Jusu receptas (dievinu juod. serbentus), todel nedelsdama puoliau kepti. Viska dejau pagal nurodytus kiekius, bet teslos gavosi nemazai. Is 22 cm diametro formos uogas teko perdeti i 26 cm forma, kad sutilptu tesla. Kepiau 70 min. 170 laipsniu karstumo orkaiteje. Palikau prie atidarytu orkaites dureliu kol atauso. Kaltu neieskosim, bet tikejausi geresnio skoninio rezultato, nes esu kepusi obuoliu pyraga analogisku metodu. Jis buvo nors ir ne toks isvaizdus, bet skanus. Aciu uz recepta.
Aurelija
dailona
May. 29th, 2015 05:05 am (UTC)
Re: juoduju serbentu pyragas
Sveiki Aurelija,
ačiū už atsiliepimą. Tikrai taip, pyragas gaunasi didelis, mums užteko dviem dienom (retas atvejis :))
Aš pyragą kepiau žymiai aukštesnėje temperatūroje - 220 laipsnių. Man rodos, kad tokiai "sunkiai" tešlai reikia didesnio karščio, ypač pradžioje, kad ją geriau iškeltų. Galbūt, tai ir buvo priežastis? Nors, kaip sakoma, dėl skonio nesiginčijama, gal ir maniškis pyragas ne visiems patiktų :)
( 2 comments — Leave a comment )