?

Log in

No account? Create an account

Previous Entry | Next Entry

Sodos duona su graikiniais riešutais

 

Aš labai mėgstu duoną.

Mėgstu duoną kepti, mėgstu fotografuoti, mėgstu valgyti. Todėl norėjau, kad pirmas 2019 metų įrašas būtų apie duoną. Taip, kartais esu sentimentali ir mėgstu simboliką. Na gerai, juokauju. Ne kartais.

Sodos duona yra vienas lengviausių kepinių. 10 minučių pasiruošimui plius 40 min. kepimui ir turite kvapnios, šviežios duonos. O jei dar spintelėje yra sauja graikinių riešutų - bus tikras šedevras!

Šiandien MANO VIRTUVĖS KINO SALĖJE ir filmas bus truputį į temą: KEPĖJAS (The Cakemaker /2018/). ("Į temą" kepimo ir kepinių linija, visos kitos linijos "pro šalį" - dėl visa ko paaiškinu.)




Nors veiksmas filme teka lėtai, žodžių nedaug, bet jis tiesiog prikausto dėmesį savo ypatinga atmosfera. Jame yra daug ko: ir maisto ruošimo, ir svetimos šalies tradicijų, ir kitokios meilės. Siužetas lyg ir nesudėtingas, galima atpasakoti dviems sakiniais (bet aš, žinoma, to nedarysiu), tačiau po filmo kelias dienas vis mintimis grįždavau prie jo herojų. Keistas tas dalykas, kuris vadinamas gyvenimu. Jame taip viskas susipynę... Pažiūrėkit filmą, jame netgi yra sausainių receptas!

SODOS DUONA SU GRAIKINIAIS RIEŠUTAIS

300 g įprastų kvietinių miltų
180 g viso grūdo kvietinių miltų
20 g fermentuoto ruginio salyklo
1 a.š. nefermentuoto ruginio salyklo
1 a.š. druskos
2 a.š. sodos
2 a.š. medaus
500 ml kefyro
40 g (gera sauja) kapotų graikinių riešutų
žiupsnelis chia sėklų

 - Dideliame dubenyje sumaišyti visus miltus, abiejų rūšių salyklus, druską ir sodą.

 - Supilti kefyrą ir medų. Greitai išmaišyti iki vientisos, tirštos ir lipnios masės.

 - Tešlą sukrėsti į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą, per vidurį drėgnu peiliu padaryti gilias kryžiaus formos įpjovas. Apibarstyti riešutais ir sėklomis.

 - Kepti iš anksto iki 200°C orkaitėje 40 min.

 - Duoną patiekti šiek tiek praaušusią, tada gražiai pjaunasi.

Užsitepkite ant dar šiltos duonos tepamo sūrio, įsijunkite filmą ir MĖGAUKITĖS vakaru. SKANAUS!


 

Posts from This Journal by “duona” Tag

  • Bandelės be miltų (be glitimo, be cukraus, be mielių)

    Duona be glitimo, kepiniai be cukraus, cepelinai be mėsos... Net nežinau kas dar ateityje mūsų laukia "be". Juokingiausia, kad visi…

  • Plėšomos bandelės

    Plėšomos bandelės - būtinas mūsų šeimos pirkinys, užsukus į RIMI. Ir kiekvieną kartą valgydama tas bandeles galvodavau, kad…

  • Speltos miltų duona

    Speltos miltus naudoju senokai, bet dažniausiai maišydavau su įprastais kvietiniais. Kažkodėl įsivaizdavau, kad vien iš speltos…

  • Moliūgo ir sūrio keksas

    Šiandien eilinį sykį pagavau save besikalbant su Lakiu. Rodos, kas čia keisto? Praktiškai nieko, tik: a) Lakis yra šuo;…

  • Bandelės su grūdais

    Ir kaip jums tas "šaltasis savaitgalis"? Visi sveiki, gyvi? Nebadavot? Taip susiklostė likimas, kad patį šalčiausią…

  • Paplotėliai su buroklapiais

    Jeigu ir pas jus šaldytuve guli didžiausios palmės, t.y. jauni burokėliai su vešliais lapais, kepkite šituos paplotėlius.…

  • Duona su jogurtu duonkepėje

    Kai turi gerus pagalbininkus, tai ir darbas sekasi. Duoną iškepti padėjo mano ištikimoji duonkepė, o fotografuojant turėjau dvi…

  • Greitos varškės bandelės

    Labai greitos ir skanos bandelės. Jas iškepti ilgai neužtrunka, todėl tokiomis gražuolėmis galima nustebinti šeimą per savaitgalio…

  • Paplotėliai su za'atar prieskoniais

    Tikriausiai kiekvienas iš mūsų turi keistų svajonių. Tokių nelogiškų - nepraktiškų, bet va norisi ir tiek. Viena (bet ne…