?

Log in

No account? Create an account

Previous Entry | Next Entry

Keksas su cukinija ir pistacijomis



Labai skanaus kekso receptas. Ypač patiks tiems, kas mėgsta nesaldžius, drėgnus kepinius. Toks truputį "rimtuolis".

Nežinau, ką dar apie jį pasakyti... Gal, kad trise sudorojom per nepilną valandą? Ir net nustebom, kad jau paskutinis gabalėlis?

Būtinai kepsiu šitą keksą per Velykas! Tik pridėsiu prieskonių: cinamono (gal net ne švelniojo Ceiloninio, o ryškaus Indonezijos) ir nedidelį žiupsnelį maltų muskato žiedų (macis).

Ne, nelauksiu Velykų, kepsiu ateinančią savaitę - labai norisi išbandyti šį "rimtuolį" su prieskoniais.

Šiandien MANO VIRTUVĖS KINOSALĖJE vokiečių filmas DIE UNSICHTBAREN (Nematomi /2017/). Perspėsiu iš anksto: filmas sunkus.



Keturi žydų jaunuoliai karo metais slapstosi Berlyne. Manote, tai literatūrinis išmislas, kad būtų didesnė intriga? Ne, tai tikrų žmonių tikra istorija. Tikrieji herojai irgi dalyvauja filme ir pasakoja apie savo mintis ir jausmus, paaiškina savo veiksmus. Rodos, ekrane nėra jokių ypatingų žiaurių scenų, nėra kraujo, bet yra tylus siaubas. Siaubas ir kartu didelis noras gyventi.

KEKSAS SU CUKINIJA IR PISTACIJOMIS

150g miltų
1 jauna cukinija
100g pistacijų branduolių, t.y. nekepintų, nesūdytų, be lukšto
2 kiaušiniai
0,5 citrinos sultys
80g cukraus
90ml švelnaus skonio alyvuogių aliejaus (naudojau ŠTAI ŠITĄ)
1 a.š. kepimo miltelių

  1. Cukiniją stambiai sutarkuoti ir palaistyti išspaustomis citrinos sultimis.

  2. Blenderiu susmulkinti pistacijų riešutus. Nereikia jų sumalti į visai smulkius miltus, tegu lieka nedideli gabalėliai.

  3. Kiaušinius ir alyvuogių aliejų suplakti mikseriu. Suberti miltus ir plakti, kol masė taps puri ir vientisa.

  4. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais.

  5. Į dubenį su cukinija suberti susmulkintas pistacijas, išplaktus kiaušinius ir miltus. Viską išmaišyti.

  6. Pailgą kekso formą iškloti kepimo popieriumi ir supilti paruoštą tešlą.

  7. Kepti iki 190°C įkaitintoje orkaitėje 45 minutes.

  8. Iškepusį keksą ataušinti ant grotelių. Skanauti pilnai ataušusį - tada geriau pjaunasi ir skonis tampa ryškesnis.


SKANAUS!

Posts from This Journal by “saldūs kepiniai” Tag

Comments

( 3 comments — Leave a comment )
(Anonymous)
Apr. 8th, 2019 05:06 pm (UTC)
O kaip skonis su cinamonu?
Labai skaniai atrodo, norisi išbandyti :) Ar labai nukentės skonis be pistacijų? Ar galima jas keisti kitais riešutais?
dailona
Apr. 9th, 2019 04:55 am (UTC)
Re: O kaip skonis su cinamonu?
Pistacijas galima keisti kitais riešutais: migdolais, lazdynų, anakardžiais ar kitokiais. Visai be riešutų nebus gerai, nes riešutai čia reikalingi ne tik skoniui, bet ir tekstūrai, jie pakeičia dalį miltų. O su cinamonu - labai labai :)
(Anonymous)
Apr. 9th, 2019 05:52 pm (UTC)
Ačiū, būtinai bandysiu! :)
( 3 comments — Leave a comment )