Dailona (dailona) wrote,
Dailona
dailona

Sausainiai iš ruginių ir speltos miltų



Sausainiai iš serijos "Noriu sausainuko, bet kad sąžinė negraužtų".

Jeigu kaip aš, krapštysitės su sausainių štampu, paruošimui užtruksite 20 min., o jei tik peiliu supjaustysite stačiakampius - užims 10 min. Kepimui dar 10 - 15 min. Ir kelias minutes kantrybės, kol praauš. Ir kvapnios laimės piliulės paruoštos!

Sausainiams kepti naudojau lygiomis dalimis rupius ruginius ir viso grūdo speltos miltus, cukraus minimaliai ir  daug prieskonių: kardamono, cinamono, imbiero, gvazdikėlio ir cinamono. Kaip visada, egoistiškai tikėjausi, kad niekam nepatiks ir turėsiu savaitei skaniukų prie kavos. Bet, labai netikėtai, sausainiai patiko Ugnei (tiesa, ji juos pertepė uogiene ir sudėjo po du) ir užteko tik dviem dienom.

Bet nebaisu, nes tokių prikepti visiškai nesunku - vien du ir yra skarda sausainių!

SAUSAINIAI IŠ RUGINIŲ IR SPELTOS MILTŲ

150 g ruginių miltų
150 g speltos miltų
2 v.š. grietinės
2 kiaušiniai
1 - 2 v.š. cukraus (aš dėjau 2 v.š. rudojo cukraus, man to pilnai pakako)
0,5 a.š. kepimo miltelių
50 g sviesto
mažas žiupsnelis druskos
0,5 a.š. malto kardamono
1 a.š. cinamono
0,5 a.š. malto imbiero miltelių
0,5 a.š. maltų gvazdikėlių



  1. Atskirti vieno kiaušinio baltymą nuo trynio. Trynį kol kas atidėti (jis bus reikalingas aptepti sausainius).

  2. Į indą su vienišu baltymu įmušti likusį kiaušinį, suberti cukrų ir išplakti.

  3. Plakant sudėti grietinę, ištirpdytą sviestą, druską, persijotus miltus, kepimo miltelius ir prieskonius. Rankomis suminkyti elastingą tešlą.

  4. Tešlą iškočioti.

  5. Dabar taip: jeigu ruošiatės žaisti su sausainių štampu (nuotraukoje geltoni dakičiukai ir balta rankenėlė), tai pradėkit žaisti dabar ir kiaušinio trynio nenaudokit, nes smulkūs raštai nusitrina.

  6. Bet jei neturite tokio daikčiuko, tai bus viskas paprasčiau: tešlos laštą patepti likusiu tryniu, šakute įspausti / nubraižyti linijas ir supjaustyti peiliu (arba tešlai skirtu peiliuku) į stačiakampius.

  7. Paruoštus sausainukus sudėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepti iš anksto iki 170°C įkaitintoje orkaitėje 10-15 min. Geriau neperkepti.

  8. Iškepusius sausainius ataušinti ant grotelių, tada išorėje jie bus traškūs, o viduje liks minkšti.


SKANAUS!

   
Tags: dietinis receptas, plepu-plepu, receptas, saldūs kepiniai
Subscribe

Posts from This Journal “saldūs kepiniai” Tag

  • Post a new comment

    Error

    default userpic

    Your reply will be screened

    Your IP address will be recorded 

    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 0 comments